Myggbett är en sommarplåga som många svenskar tyvärr drabbas av allt för ofta på sommaren. Trots detta förekommer det en hel del missförstånd kring myggbett, och just därför har vi sammanställt denna stora guide till myggbett, för att reda ut vissa av dessa missförstånd.
Varför får man myggbett?
Myggbett uppstår när en mygga sticker dig, och man får en allergisk reaktion på salivet myggan har.
Är myggbett farliga?
I Sverige bär myggor inga sjukdomar, så i Sverige kan man säga att myggbett är ofarliga, men utomlands kan det finnas vissa myggor som kan överföra sjukdomar, så ska man ut och resa är det att rekommendera att man försöker läsa på lite om myggor och myggbett i just de länder dit man ska resa.
Myggbett i Sverige kan vara jobbiga och svida samt klia en del, men är övergående, och är därför inte något att oroa sig för, annat än i mycket ovanliga fall.
Kan man förebygga myggbett?
Helt kan man dessvärre inte förebygga myggbett, men man kan förebygga den klåda och svullnad som de orsakar genom att ta allergimediciner med antihistaminer om man vet att man kommer att vistas på en plats där det finns många mygg. Antihistaminer gör nämligen att kroppen inte reagerar lika starkt på betten.
Myggor verkar även gillar mörka färger bättre än ljusa, så även att bära ljusa kläder är att rekommendera om man kommer att vistas på platser med mycket mygg.
På bland annat Apoteket säljs även särskilda myggmedel, som man stryker på huden. Dessa medel gör då att inte myggorna lockas till dig lika mycket, eftersom de förändrar den doft som din hud utsöndrar. Vissa myggmedel är ganska effektiva, medan andra är mindre effektiva, så om ett visst myggmedel inte fungerar så bra på dig, kan det vara en god ide att prova ett annat.
Idag säljs även olika myggfångare och liknande, som också kan vara relativt effektiva för att minska antalet myggor på en viss plats.
Vad kan man då göra om man redan drabbats av ett myggbett?
Om man fått ett myggbett kan man lindra klådan och besvären genom att kyla ned myggbettet med t.ex. kylbalsam, tigerbalsam, en isbit, kallt vatten eller liknande. En del stryker även svagare varianter av hydrokortisonsalvor på bettet, även detta kan vara till hjälp.
Fast man förstås verkligen vill klia på bettet, bör man även försöka undvika detta så mycket det bara går. Klådan blir nämligen i regel bara värre av att man kliar, och om man dessutom punkterar huden kan en infektion uppstå. Värt att nämna är även att myggbett läker snabbare om man kan låta bli att klia på dem.
Man behöver endast uppsöka läkarvård med anledning av myggbett om man kliar på det så att en infektion uppstår.